Antwoorden ICT-security quiz Wereldhavendagen

De antwoorden van onze Wereldhavendagen ICT-security Quiz. Bij iedere vraag ook nog even een korte uitleg. De winnaar zal vanavond bekend gemaakt worden via onze website, onze Instagram feed en op onze Facebook pagina. Uiteraard nemen we contact met de winnaar op om zijn of haar prijs te overhandigen.

Wil je de quiz nog even bekijken of je kennis testen vóór je de antwoorden bekijkt? Download de quiz (.pdf): Must Commit WHD quiz 2018.


Wat is een computerworm?
Antwoord: Een zichzelf verspreidend computervirus

Uitleg: Een worm is een specifiek type virus dat zich zonder tussenkomst van de gebruiker van computer naar computer verspreid.

ICT-security houdt zich bezig met vertrouwelijkheid, integriteit en … ?
Antwoord: Beschikbaarheid

Uitleg: Bij ICT-security gaat het om het waarborgen van de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van de ICT.

Phising is een vorm van
Antwoord: Social engineering

Uitleg: Met social engineering probeert de cyberaanvaller de mens te “kraken” door misleiding. Phishing is vorm van misleiding om gegevens van de gebruiker te stelen voor het plegen van identiteitsfraude, met bijvoorbeeld als doel geld te stelen.

Een IP-VPN netwerk biedt bescherming
Antwoord: Tegen DDoS.

Uitleg: Voor een DDoS-aanval op de beschikbaarheid van een systeem is een koppeling met het internet nodig. Een virtual private netwerk kan zonder koppeling met en/of zonder tussenkomst van het internet worden opgezet zodat het bescherming biedt tegen DDoS-aanvallen.

De WannaCry cyberaanvallen die in 2017 duizenden computersystemen uitschakelden maakten gebruik van
Antwoord: Gestolen spionagesoftware van de Amerikanen

Uitleg: In 2017 werden spionagetools van de NSA gestolen en openbaar gemaakt door de The Shadow Brokers. WannaCry maakt gebruik van een van deze tools met codenaam EternalBlue.

Authenticatie is een van de security-uitdagingen van het internet
Antwoord: Helemaal waar

Uitleg: Hoe weten we zeker dat een website echt is, of een websitebezoeker niet een cybercrimineel die zich voordoet als iemand anders? Bepalen van de echtheid van alles wat aan het internet is gekoppeld of wat over het internet gaat is ook ICT-Security.

Een groen slotje in een adresbalk van de browser betekent dat de website veilig is
Antwoord: Een beetje waar

Uitleg: Een website met een groen slotje versleuteld alle communicatie van en naar de bezoeker van de website. Daardoor wordt de website veiliger. Echter, een slotje zegt niet of een website zelf veilig is. En ook een kwaadaardige website kan een slotje hebben.
Een slotje gecombineerd met een groene bedrijfsnaam in de adresbalk van de browser is de hoogste mate van zekerheid dat u met de authentieke (echte) website van dit bedrijf te maken heeft.

Met antivirus ben je beschermd tegen kwaadaardige software
Antwoord: Een beetje waar

Uitleg: Slechts een deel van de cyberaanvallen kan worden tegengehouden door antivirus. Antivirus kan in principe alleen bekende virussen tegenhouden. Dagelijks komen er z’n 350.000 kwaadaardige programma’s bij.

Smartphone apps
Antwoord: Kunnen kwaadaardig zijn

Uitleg: Met name apps die buiten de stores om worden geïnstalleerd vormen een risico op bijvoorbeeld identiteitsfraude door het lekken van gegevens van je telefoon naar kwaadwillende.

Computervirussen hou je tegen door
Antwoord: Een meerlaagse aanpak van preventie, detectie en respons

Uitleg: Door snelle evolutie en variatie aan aanvallen waaronder social engineering kan in de praktijk slechts een deel van de aanvallen worden voorkomen. Dit is de preventie-laag. Als een aanval niet kan worden voorkomen moet het tenminste worden gedetecteerd als het plaatsvindt (detectie-laag). En als een aanval wordt gedetecteerd dient er te worden ingegrepen om de aanval te stoppen (dit is de respons-laag).

 

Door: Arno Schneider

Geplaatst op: 10 september 2018
Tags:

Biografie