IoT – Van product naar dienst
2017 is het jaar van Internet of Things! Wanneer je als organisatie niet begint met IoT loop je hopeloos achter en zijn je dagen geteld. Het lijkt erop of IoT een noodzaak is om te kunnen overleven. Maar is dat wel terecht?
Geen doel op zich
IoT kan nooit een doel op zich zijn. IoT kan wel een hulpmiddel zijn om een organisatie in staat te stellen producten of diensten te verbeteren. Of om de transitie te maken van de verkoop van producten naar de verkoop van diensten.
Wijziging business model
Onderzoek van Gartner* geeft aan dat 43% van de bedrijven binnen 3 jaar aanzienlijke wijzigingen van het business model verwacht, mogelijk gemaakt door IoT. En binnen 5 jaar verwacht bijna 65% van de bedrijven het business model aan te passen als gevolg van IoT.
Ervaring opdoen
Een van de grote voordelen van de inzet van IoT is dat de ontwikkeling van nieuwe diensten kleinschalig kan starten om ervaring op te doen. Op basis van de eerste ervaringen kunnen aanpassingen goedkoop en snel worden gedaan, zodat het uiteindelijke resultaat voldoet aan de verwachtingen. Tijdens de Tele2 IoT Talks 2016** in Utrecht gaf Rami Avidan dit treffend weer: Think Big, Start Small, Scale Quickly.
Eco-systeem
Omdat IoT gebruik kan maken van een omvangrijk eco-systeem van leveranciers (van sensors, netwerk, storage, data analysis etc.) zijn ontwikkelingen vaak mogelijk zonder grote investeringen of aanpassingen vooraf.
Toegevoegde waarde
De transformatie van product naar dienst (of van CAPEX naar OPEX) is veel groter dan Internet of Things! Maar IoT maakt het wel mogelijk om diensten te ontwikkelen om het (bestaande) product die aantoonbare toegevoegde waarde te laten leveren voor de klant.
Wacht daarom niet langer en Think Big, Start Small, Scale Quickly!
Joris te Gussinklo Ohmann
* Gartner – Internet of Things – An Introduction to the Key Trends and Initiatives
** http://tele2iottalks.com/utrecht/
Biografie
Joris is senior consultant. Gepokt en gemazeld met meer dan 15 jaar ervaring in de telecom. Joris werkt graag in multidisciplinaire teams, om gezamenlijk te komen tot concrete resultaten met grote relevantie voor de opdrachtgever. Joris is een open en betrouwbaar persoon, waardoor hij in staat is om snel het vertrouwen van mensen te winnen. Dit zorgt ervoor dat hij het beste uit teams haalt en schakelt met mensen op verschillende niveaus en met verschillende achtergronden. Zijn analytisch vermogen stelt hem in staat om snel door te dringen tot de essentie van problemen, en hierdoor het team ook te helpen in het realiseren van oplossingen. Behalve het voorgenoemd analytisch vermogen is Joris enorm nieuwsgierig. Bijna ongeacht het onderwerp wil hij onderzoeken hoe de vork in de steel steekt en zich de materie eigen maken. Dit stelt hem in staat om met begrip van de inhoud projecten tot een succes te maken. In zijn carrière heeft Joris gewerkt voor en bij veel verschillende bedrijven met diverse achtergronden. Binnen deze projecten of functies is hij (bijna) altijd bezig met het identificeren van innovatiekansen en deze zoveel als mogelijk, te ontwikkelen en in te voeren. Zijn stijl is hands-on en hij schrik er niet voor terug om met z’n voeten in de modder te staan. Joris studeerde Technische Bedrijfskunde aan de HTS gevolgd door Bedrijfskunde op Nijenrode University.