Nextflix is gestopt met antivirus, wie volgt?

De antivirusindustrie, ontstaan in de jaren tachtig, heeft stand weten te houden ondanks de vele bedrijven die claimen antivirus overbodig te hebben gemaakt. Netflix heeft nu een stap gezet die mogelijk wel degelijk een nieuwe trend inluidt. Het bedrijf dat bekend staat als technisch innovator is als eerste grote webbedrijf openlijk gestopt met antivirus. En waar Netflix gaat, volgen anderen. Een voorbeeld hiervan is de forse investering van Netflix in Amazone Web Services en de enorme groei in het gebruik van publieke clouddiensten die hierop volgde.

AV voor compliance

Terug naar de antivirusindustrie. Antivirus (AV) vormt voor vele bedrijven de eerste verdedigingslinie. AV is afhankelijk van bekende viruskenmerken (signatures) en gedragsanalyse om bedreigingen te detecteren op PC’s en andere devices. Maar de laatste tien jaar is gebleken uit onderzoek dat AV niet is opgewassen tegen slimme en nieuwe malware. En zelfs AV-bedrijven geven dat toe. Desalniettemin houden bedrijven vast aan hun AV-producten, al is het maar om compliant te zijn aan bijvoorbeeld PCI-DSS. Daarnaast zou AV toch een deel van de virussen opruimen en daarmee zijn nut bewijzen.

Compliant zonder AV

Maar nu is het daadwerkelijk mogelijk om antivirus gedag te zeggen en Netflix bewijst het. Netflix heeft een product gevonden dat voldoet aan alle compliance-eisen. Dit product, SentinelOne genaamd, is onafhankelijk getest door het AV-TEST instituut. Daar is aangetoond dat SentinelOne ten minste dezelfde bescherming biedt als traditionele AV maar daarnaast nog een extra protectie tegen geavanceerde aanvallen. SentinelOne is niet afhankelijk van signatures. In plaats daarvan wordt elk proces op een device gemonitord op onregelmatigheden zonder dat er belastende scans en updates nodig zijn zoals het geval bij traditionele antivirus.

Contact

Must Commit is geautoriseerd reseller van SentinelOne. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over deze Next Gen Endpoint Security oplossing voor laptops, desktops en servers.
(Dit blog is gebaseerd op een artikel van forbes.com)

Door: Ferry Plug

Geplaatst op: 14 december 2016
Tags: , , , ,

Biografie

Ruim 20 jaar werkzaam in de ICT waarvan zo'n 10 jaar op het terrein van secure dienstverlening. Introduceerde onder meer de eerste door Interpay en Currence gecertificeerde pindiensten over TCP-IP in Nederland. Afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (MSc). Door (ISC)2 erkend als CISSP.