Perfecte timing (ISC)2NL-event

DEN HAAG 15 mei – Daags na de wereldwijde cyberaanvallen en op de dag van het mislukken van de formatie hadden meer dan honderd belanghebbenden zich verzameld in Nieuwspoort te Den Haag om te debatteren over cybersecurity. Aan de timing kon het niet liggen. Het politiek getinte debat, georganiseerd door het Nederlandse Chapter van (ISC)2, bleek een succes.
Na openingsbetogen van Sijmen Ruwhof (Secundity), Arjen Kamphuis (Brunel) en Ralph Moonen (Madison Gurkha) over respectievelijk digitaal stemmen, het ontwikkelen van transparante software en het stellen van strikte controles en sancties op onveilige situaties, brak het debat los. Door de hectiek rondom de formatie lukte het tweede kamer lid Kees Verhoeven (D66) helaas niet om ook zijn geplande betoog over het voetlicht te brengen. Hij sloot aan toen het debat al in volle gang was.

Lagerhuisdebat

Aan de hand van prikkelende stellingen rondom cybersecurity konden de deelnemers een standpunt innemen door zich fysiek te bewegen naar de ONEENS- of EENS-kant van de Lagerhuisopstelling. De zeer bekwame debatleider Roderik van den Bos wist de deelnemers effectief uit te dagen hun keuzes vervolgens te beargumenteren. Goede argumenten konden andere deelnemers van gedachten doen veranderen. De twee debaters die de meeste deelnemers wisten te verplaatsen naar hun kant, ontvingen na afloop een fles debatbier. Gefeliciteerd Annelies en Arjen!

Keurmerk cyberveiligheid

Diverse vraagstukken bleken de deelnemers evenwichtig te verdelen. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de stelling dat Nederland moet blijven stemmen met het rode potlood. Voor andere stellingen bleken de aanwezigen weer overduidelijk eensgezind. Over de noodzaak van een keurmerk cyberveiligheid en van programmeren als basisvak op de basisschool waren de securityexperts het bijvoorbeeld behoorlijk eens.

Stellingen

In totaal werd de zaal vijftien stellingen voorgehouden. Er werden opvallende, rake en soms grappige uitspraken gedaan, waaronder:
 Must Commit kijkt uit naar het volgende event!

Door: Ferry Plug

Geplaatst op: 18 mei 2017

Biografie

Ruim 20 jaar werkzaam in de ICT waarvan zo'n 10 jaar op het terrein van secure dienstverlening. Introduceerde onder meer de eerste door Interpay en Currence gecertificeerde pindiensten over TCP-IP in Nederland. Afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (MSc). Door (ISC)2 erkend als CISSP.